Saveti za korisnike

Poštovani korisniče, molimo Vas da pročitate naše savete koji Vam mogu biti od koristiti prilikom kupovine novog bojlera, montaže ili upotrebe i održavanja bojlera.

VAŽNO * * * Molimo Vas da izdvojite malo vremena i pročitate informacije sainformativnog letka, koji je rezultat saradnje i inicijative svih vodećih proizvođača bojlera i sigurnosnih ventila. Na letku se nalazi sve ono bitno što korisnik uređaja treba da zna vezano za pripreme pre ugradnje, a tako i tokom korišćenja bojlera ili sigurnosnog ventila.  * * * VAŽNO 

Kupovina Novog Bojlera

Montaža Bojlera

Upotreba i Održavanje Bojlera

Potreban Vam je novi bojler u Vašem domaćinstvu, ali niste sigurni kako da izaberete proizvod koji će zadovoljiti sve Vaše potrebe za toplom vodom? Mi smo tu da Vam pomognemo i skrenemo pažnju na 5 ključnih pitanja koje treba da postavite prodavcu prilikom kupovine bojlera:

 • Recite mi nešto više o proizvođaču i njegovim prednostima i manama?

  Informišite se kod Vašeg prodavca koliko su imali reklamacija na proizvode određenog proizvođača, šta je najčešći uzrok kvara određenih proizvoda. Ne zaboravite da pitate za podatak koliko dugo je proizvođač prisutan na tržištu, a porazgovarajte i sa prijateljima koji bojler oni imaju u domaćinstvu i kakva su njihova iskustva. Fabrika bojlera Termorad Group prisutna je na tržištu od 1994. godine. Za svojih dvadeset i jednu godinu poslovanja plasirali smo više od 650.000 bojlera samo na tržištu Srbije, što je naša najbolja referenca. Svojim dvodecenijskim iskustvom, stečenim znanjem, kao i sposobnošću da proizvedemo bojler sa minimalnim brojem reklamacija, koje su manje od 0,5% godišnje proizvodnje, Termorad garantuje sigurnost upotrebe proizvoda i stiče poverenje kupaca.

 • Od kog materijala je napravljen kazan, koja je debljina lima i kakva je izolacija?

  Kazan od čeličnog lima koji je zaštićen slojem emajla predstavlja ekonomično rešenje, jer dobijate proizvod dobrih performansi po povoljnijoj ceni. Sa druge strane, kazan od nerđajućeg čelika, odnosno prohorma je daleko kvalitetnije rešenje, jer dobijate proizvod nešto više cene ali sjajnih karakteristika. Prohrom kao materijal ne može korodirati, hemijski je neutralan, pa samim tim traje daleko duže i obezbeđuje fiziološku ispravnost vode.

  Prilikom zagrevanja vode u bojleru usled porasta pritiska dolazi do skupljanja i širenja kazana, stoga je debljina kazana veoma važna kako ne bi došlo do deformiteta i oštećenja proizvoda koji kao takav postaje rizičan za upotrebu. Mnogi proizvođači najveće uštede u proizvodnji upravo postižu izradom kazana od materijala koji nisu zadovoljavajuće debljine. Debljina limova na kazanima Termorad bojlera je 1,8-2,2mm na emajliranim, odnosno 1,2-1,5mm na prohromskim kazanima srednje litraže i do 2,5mm kod bojlera velike litraže.

 • Koji termostat je ugrađen u bojler?

  Termostat ima ulogu da aktivira zagrevanje vode kada je voda u bojleru hladna i zaustavi proces zagrevanja kada se postigne zadata temperatura. Tokom rada električnog bojlera funkcija termostata je jako važna, jer upravo termostat kontroliše i sprečava mogućnost pregrevanja vode u bojleru i stvaranje dodatnog pritiska koji u krajnjem slučaju može dovesti do eksplozije uređaja. Svesni važnosti ove komponente u Termorad bojlere ugrađujemo kapilarne tandemske termostate, odnosno termostate koji imaju u sebi integrisana dva termostata (radni i sigurnosni – zaštitni), gde dvostrukom zaštitom od pregrevanja vode u kazanu dodatno povećavamo sigurnost upotrebe proizvoda. Za svog dobavljača izabrali smo renomiranog italijanskog proizvođača, koji nam obezbeđuje termostate visoke A kategorije kvaliteta (oznaka RTS+).

 • Kolika je garancija na proizvod i koja vrsta garancije je u pitanju?

  Obaveza svakog prodavca je da Vas upozori kako o dužini trajanja garantnog perioda, tako i na vrstu garancije koju proizvođač obezbeđuje uz proizvod. Potrebno je da napravite razliku između bezuslovne i uslovne garancije. Kod uslovne garancije, periodično, nakon isteka određenog vremenskog perioda (obično 1 – 2 godine) uslovljeni ste od strane proizvođača da morate angažovati ovlašćenog servisera da izvrši neophodno servisiranje proizvoda ili ćete u suprotnom izgubiti pravo na garanciju. Garancije na sve Termorad proizvode su bezuslovne, i to sa periodom važenja od 10 godina na prohromski, odnosno 5 godina na emajlirani i polipropilenski kazan. Ujedno, u cilju maksimalnog zadovoljstva korisnika i što efikasnijeg otklanjanja eventualnih nepravilnosti u funkcionisanju uređaja, razvili smo servisnu mrežu u preko 50 gradova širom Srbije i svim većim gradovima zemalja u regionu.

 • Bojler kolike zapremine mi je potreban ?

  Broj priključaka za vodu i broj članova domaćinstva su osnovni parametri koje treba imati u vidu prilikom odabira zapremine bojlera koji može da zadovolji sve potrebe za toplom vodom. U tabeli možete pregledati preporučene zapremine bojlera prema broju članova domaćinstva. Termorad bojleri se proizvode u zapreminama od 5 – 500 litara, kao električni i kombinovani sa izmenjivačem toplote, u različitim bojama, predviđeni za montažu u vertikalnom ili horizontalnom položaju. Sigurni smo da ćete u bogatom asortimanu od preko 150 modela bojlera pronaći proizvod koji odgovara Vašim potrebama.

Kupili ste nov bojler ali niste sigurni kako da izvršite montažu ili imate neke druge nedoumice – molimo Vas da nas kontaktirate ili da potražite odgovore u narednim pitanjima:

 • Da li se kuhinjski bojler koji je predviđen za rad bez pritiska može montirati na visokopritisnu slavinu?

  Ne. Velika je razlika u modelima kuhinjskih bojlera koji su predviđeni za rad pod pritiskom (gde je predviđeno da tokom rada bojlera kazan može biti pod pritiskom do 6 bara – 0,6 Mpa), u odnosu na one modele koji nisu predviđeni za rad pod pritiskom. Kod modela bojlera koji nisu predviđeni za rad pod pritiskom, takozvani prelivni bojleri, radni pritisak kazana jednak je atmosferskom, a uloga slavine je da apsorbuje pritisak iz vodovodne mreže i pod minimalnim pritiskom sprovede vodu u kazan bojlera, koja se nakon zagrevanja pod istim pritiskom vraća u sistem vodosnabdevanja. NIskopritisni bojleri konstruisani su kao otvoreni električni akumulacioni grejači vode, odnosno kao otvoreni sistem, s toga prilikom instalacije zahtevaju niskopritisnu slavinu – bateriju.

 • Da li se bojler koji je namenjen za ugradnju ispod ipak može ugraditi iznad sudopere?

  Ne. Bojleri se moraju montirati u položaju onako kako je to predvideo proizvođač. Modeli bojlera sa oznakom „vm“ su predviđeni za visoku montažu to jest iznad sudopere, dok modeli sa oznakom „nm“ su predviđeni za nisku montažu, odnosno montažu ispod sudopere. U slučaju suprotne montaže došlo bi do nepravilnog rada uređaja, trajnog oštećenja i njegovog kvara.

 • Da li se vertikalni bojler može ugraditi u horizontalnom položaju?

  Ne. Bojleri se moraju montirati u položaju onako kako je predvideo proizvođač, zbog tehničkih karakteristika samog proizvoda i njegove maksimalne funkcionalnosti. U slučaju neadekvatne montaže došlo bi do nepravilnog rada uređaja, trajnog oštećenja i njegovog kvara.

 • Kako se pravilno montiraju bojleri srednje litraže?

  Prilikom montaže bojlera molimo Vas da se pridržavate svih odredbi koje su navedene u tehničkom uputstvu za montažu i održavanje, a koje dobijate uz kupljeni proizvod. Kako biste ostvarili pravo na garanciju, neophodno je da montažu bojlera izvrši stručno lice koje je za te poslove kvalifikovano. Niste u obavezi da za ugradnju morate angažovati zvaničnog Termorad servisera, ali je to svakako naša preporuka, jer su svi naši serviseri adekvatno obučeni, profesionalni i mogu Vam pružiti neophodne informacije i savete za sve proizvode iz Termorad asortimana.

 • Prilikom ugradnje bojlera velike litraže da li je neophodno instalirati i ekspanzionu posudu za sanitarnu vodu?

  Prilikom montaže bojlera zapremine od 160 – 500 litara neophodna je ugradnja ekspanzione membranske posude za sanitarnu vodu, što se navodi i u tehničkom uputstvu koje se dobija uz proizvod. Funkcija ove posude je da apsorbuje višak pritiska koji se stvara u kazanu bojlera, jer usled zagrevanja dolazi do širenja vode i povećanja njene zapremine. Predpritisak ekspanzione posude mora biti manji od pritiska u instalacijama za najmanje 0,2 MPa, dok konačni radni pritisak u ekspanzionoj posudi treba da iznosi 80-90% od pritiska nameštanja sigurnosnog ventila. Konačni radni pritisak u ekspanzionoj posudi za sanitarnu vodu treba namestiti nakon zagrevanja vode u bojleru na 60°C.

 • Da li je potrebno isključiti bojler tokom tuširanja?

  Tokom procesa proizvodnje svi naši proizvodi prolaze kroz nekoliko kontrolnih faza. Testira se zaptivnost zavara, kao i kontrola pritiskom na nepropusnost kazana, dok proces ispitivanja elektroinstalacija prethodi kontroli finalnog proizvoda. Testiramo svaki proizvod, a ne samo uzorak, i to sa ciljem da našem potrošaču pružimo maksimalni komfor i bezbednost upotrebe proizvoda, ali smo sa druge strane na to i obavezni jer smo svoje poslovanje uskladili prema regulativama ISO standarda. Uvažavajući pomenute nomenklature obavezali smo se, kao i svi proizvođači ovakve vrste proizvoda, da svoje kupce moramo upozoriti da neposredno pre i tokom korišćenja tople vode bojler mora biti isključen.

 • Da li je potrošnja električne energije manja ukoliko je bojler uključen samo u toku noći ili je bolje da bude uvek uključen?

  Kako ćete postići ekonomičnost u potrošnji električne energije na zagrevanje tople vode zavisi prevashodno od navika potrošača. Ukoliko je potrošnja vode u domaćinstvu manja, odnosno ukoliko nema potrebe za dogrevanjem vode preko dana, onda je svakako isplativije bojler uključiti samo tokom noći, odnosno tokom jeftine tarife potrošnje električne energije. Ukoliko je dnevna potrošnja tople vode u domaćinstvu znatno veća, te prevazilazi zapreminu bojlera, onda se ekonomičnost u potrošnji električne energije postiže kada je bojler konstanto uključen.

Kako biste maksimalno uživali i osetili pun komfor upotrebe naših proizvoda poslušajte savete naših eksperata za pravilnu upotrebu i održavanje Termorad bojlera:

 • Ekonomična potrošnja tople vode

  Pravilnom upotrebom i redovnim održavanjem bojlera mogu se postići znatne uštede u potrošnji električne energije. Pre svega, treba proveriti ispravnost vodovodnih instalacija i slavina kako nigde ne bi dolazilo do curenja i oticanja tople vode. Neophodno je redovno čistiti unutrašnjost kazana, kako se kamenac ne bi taložio na grejač i time smanjivao njegovu snagu prilikom zagrevanja vode. Imajte na umu maksimalno korišćenje perioda jeftinije električne energije i podesite Vaš bojler na ekonomičan mod zagrevanja vode u opsegu temperature od 55-60°C, odnosno dugme za regulaciju podesite u položaju između pozicija II i III.

 • Čišćenje kazana od kamenca

  Stvaranje tvrdokornih naslaga kamenca javlja se u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od kvaliteta vode. Na to koliko će biti taloženje kamenca na unutrašnjosti kazana utiče i učestalost upotrebe bojlera kao i zadata temperatura zagrevanja (kod viših temperatura dolazi do većeg taloženja kamenca). Kada se uzmu u obzir svi navedeni faktori, preporučuje se čišćenje kazana od kamenca na svake 2 godine eksploatacije proizvoda, dok u ekstremnim slučajevima (tvrda voda) proces čišćenja neophodno je sprovesti već nakon 6 meseci.

 • Ušteda energije pomoću kombinovanih bojlera sa izmenjivačem toplote

  Kombinovani bojleri sa izmenjivačem toplote iz proizvodnog asortimana Termorad Grupe namenjeni su svim potrošačima, koji mogu iskoristiti sisteme etažnog grejanja ili solarnih kolektora za zagrevanje vode u bojleru. Sistem dobijanja tople vode u bojleru funkcioniše tako što kroz izmenjivače toplote, koji su integrisani u unutrašnjost kazana, cirkuliše topla voda iz sistema grejanja i vrši zagrevanje vode u samom bojleru. Na ovaj način dobijate toplu vodu za korišćenje u domaćinstvu tokom čitave grejne sezone potpuno BESPLATNO, jer nije potrebno da aktivirate električni grejač na Termorad kombinovanom bojleru.

  Razlika u ceni između običnog i kombinovanog bojlera je neznatna, jer ušteda koju napravite ugradnjom kombinovanog bojlera je znatno veća. Za samo jednu grejnu sezonu uštedećete za tu razliku u ceni, a za svega nekoliko godina ušteda u potrošnji struje znatno je veća od cene Termorad bojlera sa izmenjivačem toplote.

  Termorad kombinovani bojleri proizvode se u preko 50 modela, u zapreminama od 50 do 500 litara, sa emajliranim ili prohromskim kazanom, predviđeni za montažu u vertikalnom ili horizontalnom položaju. Opširnije o kombinovanim bojlerima i pregled svih modela možete pronaći ovde.

 • Kako sprečiti zamrzavanje vode u bojleru tokom niskih temperatura

  Svi modeli Termorad bojlera poseduju zaštitu od zamrzavanja vode u kazanu. Potrebno je samo da ostavite uključen bojler na glavnom električnom prekidaču, odnosno omogućite napajanje aparata električnom energijom, a dugme za regulaciju temperature na Vašem uređaju postavite u nulti položaj. Ukoliko se temperatura vode u kazanu spusti ispod 5°C, termostat će pokrenuti proces zagrevanja vode i na taj način sprečiti zamrzavanje vode u bojleru. Nakon postizanja temperature od 8°C, proces zagrevanja će se zaustaviti, i naknadno ponovo pokrenuti ukoliko se temperatura vode ponovo približi temperaturi smrzavanja.

 • Koja je uloga i kada je neophodna zamena Mg anode

  U svim modelima Termorad bojlera ugrađena je magnezijumska anoda. Mg anoda pruža elektrohemijsku zaštitu na emajliranim površinama formirajući galvanski element (spreg) čime se kazan dodatno štiti od korozije. U zavisnosti od visine zadate temperature zagrevanja vode, kao i učestalosti upotrebe bojlera, magnezijumska anoda se troši u većoj ili manjoj meri, s toga je preporučljivo izvršiti njenu zamenu na svake 2-3 godine. Prilikom zamene Mg anode iskoristite priliku da ujedno očistite kazan od kamenca, jer ćete na taj način poboljšati rad i produžiti upotrebni vek uređaja.

Kupovina preko interneta